drop_in_centar_2_thumbDrop-in centar je model u lokalnoj zajednici kroz čije servise se podstiče promjena visokorizičnog ponašanja, a egzistira po principu „niskog praga“ (laka dostupnost zdravstvenih i socijalnih servisa). Drop–in centar predstavlja sigurnu zonu u kojoj vlada prijateljska atmosfera, u kojoj nema diskriminacije i stigme, i gdje su anonimnost i diskrecija zagarantovani.

Drop-in centar je model u lokalnoj zajednici kroz čije servise se podstiče promjena visokorizičnog ponašanja, a egzistira po principu „niskog praga“ (laka dostupnost zdravstvenih i socijalnih servisa). Drop–in centar predstavlja sigurnu zonu u kojoj vlada prijateljska atmosfera, u kojoj nema diskriminacije i stigme, i gdje su anonimnost i diskrecija zagarantovani.

drop_in_centar_2

Drop-in centri nude socijalnu i medicinsku pomoć, ali i servise za beskućnike, prostor gdje korisnici mogu provoditi vrijeme, nešto pojesti, popiti, okupati se isl.

Servisi drop-in centra nude sterilne igle, šprice i ostali pribor za za injektiranje, sakupljanje iskorištenog pribora, kondome, edukativni materijal pa čak i terenski rad.

Pribor za injektiranje se dobija na osnovu razmjene staro (iskorišteno) za novo. Paket koji korisnik može dobiti u drop-in centrima Asocijacije Margina, pored sterilnih igala i šprica, sadrži filtere, destilovanu vodu, kukere, alkoholne maramice, citrike, gumene podveske, kreme za vene, kondome, brošure o overdose-u i o sigurnom injektiranju.

U drop-in centrima Asocijacije Margina, također pružamo i socijalnu asistenciju, upućivanje na anonimno testiranje na HIV i HCV, upućivanje na detox ili na supstitucijski tretman, upućivanje u terapeutske komune, rad sa porodicama ovisnika i sl.

Kada korisnik prvi put dođe u neki od naših drop-in centara on dobije karticu sa šifrom, koja ne otkriva identitet vlasnika iste. Kartica služi kao dokaz da je osoba korisnik servisa drop-in centra, a ujedno je i dokaz da igle i šprice potiču iz drop-in centra (u slučaju da policija traži njihovo porijeklo).

Drop-in centar funkcioniše na principu dobrovoljnosti, povjerljivosti, anonimnosti i poštovanju ljudskih prava. Svi podaci su strogo povjerljivi i predstavljaju profesionalnu tajnu.

Drop-in centri Asocijacije Margina nalaze se u Tuzli, Zenici, Sarajevu i Mostaru. Možete nas kontaktirati ili potražiti na sljedećim lokacijama:

– TUZLA – Ul: 15. maja; Tržni centar Sjenjak, lokal 230. – Tel/fax: 035 255 065
– ZENICA – Ul. Jalijski put broj 5; Tel: 032 220 063
– SARAJEVO – Ul. Pofalićka 60; Tel: 061 063 313
– MOSTAR – Ul. Ante Starčevića br. 78; Tel: 036 347 024, 063 312 981.

Share This: