Asocijacija Margina će u povodu obilježavanja Dana sjećanja na osobe preminule od posljedica AIDS-a organizovati aktivnosti s ciljem sjećanja na osobe koje su izgubile borbu protiv ove bolesti, ali i informisanja građana o načinima prenosa HIV-a i mogućnostima zaštite.

U saradnji sa Kućom plamena mira, koja je podržala realizaciju aktivnosti, 17. maja 2010. godine u 12:00 sati bit će održana besplatna projekcija filma “Trainspotting” za građane, nakon čega će učesnici moći sa volotnerima zapaliti svijeće u znak sjećanja na osobe umrle od AIDS-a.

Građani zainteresovani za prisustvovanje projekciji mogu se javiti putem maila: [email protected]. Za 10 prvih prijavljenih građana obezbijeđen je poklon.

Pored toga, u centru grada volonteri će dijeliti edukativne brošure o HIV/AIDS-u.

Međunarodni Dan sjećanja na preminule od posljedica AIDS- a prvi put je obilježen 1983. godine, kada je uzrok AIDS- a bio nepoznat i kada je u svijetu zabilježeno svega nekoliko hiljada smrtnih slučajeva. Danas je ovaj dan postao način da zajednice preuzmu inicijativu kroz javno žaljenje voljenih čije živote je odnio AIDS, i kroz jačanje i angažovanje lokalnih i nacionalnih struktura u borbe protiv pandemije.

Share This: