U periodu od 08-11.03.2012 Vienna Meeting Drug Policy Network SEE.

Imali smo priliku da se vidimo sa kolegama iz regiona, da razgovaramo sa predstavnicama UNODC-a, da posjetimo Ministarstvo zdravlja i da čujemo o radu NGO Dialog od direktora ove organizacije. Lijepo je čuti da NGO sektor ima finansiranje od grada i drzave, što im omogućava da se problemima razih vrsta ovisnosti bave bez razmisljanja o izvorima finansiranja. Prostori u kojima smo boravili na ovim sastancima su još uvijek nešto što na ovim prostorima još nismo dosanjali.

Kada vidite samo zgradu Wiena International Centra uhvati vas jeza, sve izgleda kao košnica u kojoj radi preko 4.500 ljudi svaki dan i povremeno još 2.000. Ali kada vidite šta je unutra shvatite da mi radimo puno „životniji” posao, jer te su zgrade pune birokrata koje apsolutno nemaju pojma šta se dešava na terenu.

Sastanke koje smo imali u toj košnici kao i sam boravak u zgradi čija je izgradnja koštala 4,7 milijardi US$, koja unutar sebe ima 3 Banke, Bolnicu, 2 vrtića-obdaništa, fitnes centar, fontanu promjera oko 150 metara itd.,bih najradije da zaboravim jer kada znate da je toliko djece u svijetu gladno, ili u stanju socijalne potrebe zapitate se šta tih 5-6000 birokrata rade, ili kada bi svaki mjesec od svojih basnoslovnih plaća odvojili po 10 US$, imali bi vrlo mali broj gladnih i onih koji su u stanju socijalne potrebe.

Share This: